A finals del segle XIX, un seminarista que acompanyava un grup de joves a passar el dia al pla de la Marenga, a Taradell, els proposà de formar una orquestra amb la finalitat d’acompanyar les celebracions religioses de la parròquia, pasar-ho bé i al mateix temps formar-se musicalment.

De la vintena de nois que hi havia, se n’engrescaren nou. Ja eren suficients per començar, però faltaven els instruments, que van haver de ser llogats o deixats, ja que l’economia de les famílies dels joves no permetia tenir-ne de propis.

El seminarista, l’Isidre Reig i Serra, proposà com a nom de l’orquestra “Lluïsos de Taradell“, ja que amb el nom de “Lluïsos” es coneixia aleshores als nois de les congregacions marianes. El nom fou acceptat per tots ells amb entusiasme, i el Nadal del mateix any de la seva fundació, el 1876, oferiren el primer concert a Taradell.

L’Isidre Reig volgué assegurar el futur de l’orquestra i per això encarregà a l’ecònom de la parròquia, Mn. Josep Picas, que demanés al bisbe Dr. Morgades que sempre enviés a Taradell un vicari músic que s’ecarregués de dirigir-la. Això s’anà complint fins el 1923.

L’últim vicari que la va dirigir va ser Mn. Pere Portet i Moreno. A partir d’aleshores seria un component de l’orquestra l’encarregat de representar-la. Primer fou Joan Autonell i Casassas, seguit per Josep Casanovas i Molist, l’Isidre Comas i Pagès, Jaume Fontseca i Torras i, actualmente en Carles Casanova.

Amb el pas dels anys, cada vegada sovintejava més la demanda de sardanes a les festes, però no podien atendre aquestes peticions degut a la promesa de no tocar música de ball que havien fet al bisbat. No obstant, amb la benevolença del Sr. Rector Mn. Josep Casadebosch i Tey, els “Lluïsos de Taradell” pogueren començar a tocar-ne amb els mateixos instruments d’orquestra: flautí, clarinets, cornetins, fiscorns, violins i contrabaix.

Va ser l’any 1925 quan per fi van aconseguir els instruments que faltaven per formar l’orquestra- cobla i poder interpretar sardanes amb els instruments proposats per Pep Ventura, i a mesura que els anys passaven la feina venia sobretot per la vessant popular i la cobla era la més sol·licitada.

L’any 1976 es celebrà el centenari de la formació de l’orquestra-cobla amb diferents actes, tots ells molt emotius i sempre acompanyats per amics i simpatitzants, i va ser l’any 1986 quan la Generalitat de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la bona tasca portada a terme al llarg de la seva història.

Amb el transcurs de tants anys s’han anat produint forts lligams amb els amics sardanistes i agrupacions; això ha fet possible que en localitats com Calaf faci més de cinquanta anys que es toqui a la seva Festa Major i que a Ribes de Freser, on s’hi participa tots quatre dies de festa, els hagi fet al 2002. En altres llocs com Ripoll, Camprodón, Centelles, Santa Eugènia de Berga, i el mateix poble de Taradell entre d’altres, any rera any es compta amb la seva presència per celebrar les festes.

L’any 2000 la cobla va enregistrar un disc que porta per nom “Balls i danses del món”, dirigit i produït per Jordi Molina i que inclou tretze balls d’arreu del món, tal i com el seu nom indica.

Amb l’arribada del nou segle i nou mil·leni, l’entitat complí l’any 2001 125 anys, i es realitzà una celebració a la primavera, època en la qual va ser fundada, per a poder compartir juntament amb els antics components, amics sardanistes i familiars, uns dies tan especials d’aniversari.

En els darrers anys la cobla Lluïsos de Taradell s’ha rejovenit molt, amb l’entrada de nous components plens d’inquietuds i ganes d’empendre noves tasques. Amb la seva empenta i el recolzament dels més veterans han sorgit d’altres formacions recolzades per la cobla i amb l’incorporació de nous instruments. Amb aquesta vinculació de la cobla a la nostra terra s’ha format la plataforma cultural Lluïsos de Taradell. Un projecte d’impuls a la sonoritat dels nostres instruments, alguns, únics de la terra.

140 anys

El Nadal del 2017 la Cobla Lluïsos, amb una plantilla molt consolidada i el seu director Esteve Molero molt compromès, va celebrar 140 anys. Amb aquest aniversari, la cobla va organitzar diversos actes i va editar un llibre CD que repassa la història del nostre país en dècades des de l’any de la fundació de Lluïsos de Taradell fins al 2017.

El nostre desig és que la cobla pugui continuar la seva bona trajectòria engrandint més el cercle d’amics i seguidors i portar la nostra música als escenaris i plaçes d’arreu durant molts anys més.