Carregant Esdeveniments

« All Esdeveniments

  • Aquest event ja ha passat.

Ballada de sardanes i Ball del Ciri de Manlleu

01/21/2018, 12:00 - 14:30

Tenim cita anual a la festa dels Tonis de Manlleu on, com cada any, hi fem una ballada de sardanes i el tradicional Ball del Ciri.

Festa dels Tonis de Manlleu

Orígens. Història de la festa

El primer testimoni documental de la celebració de la festa dels Tonis a Manlleu data de 1893 quan el manlleuenc Domènec Torrent i Garriga, en el seu llibre titulat Manlleu: croquis para su história, recull les festes i activitats de cultura popular que s’esdevenien a la localitat osonenca i entre les quals hi figura la Festa de Sant Antoni com a festa gremial de traginers i taverners, i és que, mentre d’altres festes desapareixien o veien decréixer la seva importància, la dels Tonis perdurava i, avui dia, la devoció a Santa Antoni Abat segueix intacta. Si bé el primer testimoni data de finals del segle XIX, es creu que la festa ja es celebrava anys enrere.

La importància de la Festa dels Tonis i la devoció al sant prové de l’important gremi dels traginers i taverners a Manlleu, que com afirma Joan Amades “avui celebraven llur festa de manera molt solemne i lluïda”, i com manifestava Josep M. Gasol l’any 1958 “la devoció al Sant Abat […] és antiga i molt fonda a Manlleu, com ho és en tots els pobles, d’ascendència i activitat agrícola de la nostra terra”.

La festa té un doble caràcter religiós i festiu i, com a festa patronal, la missa és un dels actes centrals, convivint amb d’altres més lúdics, com representacions teatrals o àpats. Alguns dels costums de la festa han variat, però la gran majoria perduren al llarg dels anys.

Un dels elements que ha desaparegut de la festa és l’elecció de la pubilla i les fadrines d’honor dels Tonis, de fet aquest acte mai va estar molt arrelat i tan sols es va celebrar del 1979 al 1986. Representants de la junta dels Tonis, representants institucionals i d’altres del sector privat formaven part del jurat que les escollia. La condició indispensable per poder-hi participar era que fossin manlleuenques.

D’altres esdeveniments que s’han deixat de celebrar durant la Festa dels Tonis i que eren molt típics, són les curses d’animals, antigament es celebraven les Carreres hípiques “on es posava a prova la destresa de bèsties i genets”[1], però van deixar de fer-se durant els anys 70. La Carrera de Burros o ases petits, també es celebraven antigament i era condició indispensable que els genets fossin menors de 12 anys. Si bé durant un temps la Carrera de cintes va desaparèixer, els darrers anys s’ha recuperat i ha tingut lloc en diverses ocasions com l’any 2011 i 2016.

El Ball del ciri

És un ball tradicional que es dansa des de finals del segle XIX. Antigament aquest ball tenia lloc a la tarda, però a partir de l’any 1988 es va fixar al migdia, just després de la passada dels Tres Tombs i a la mateixa plaça de Fra Bernadí. D’aquesta manera el ball serveix com a cloenda de la festa i reuneix a tots els participants de la cercavila. Els Tonis es consideren custodis d’aquesta tradició que antigament també rebia el nom del ball del Boix, ja que les dones que hi ballen porten un ciri a la mà decorat amb un ram de boix. Si bé la indumentària que s’utilitzava fa dècades s’ha perdut, ja que vestien roba més tradicional, els homes i nens conserven el barret. Les parelles de ball han passat de 4 a 6, ballant el banderer i els cordonistes sortints i els entrants. La novetat el 1931 va ser la participació de balladors infantils. El grup d’adults realitza el ball després de la ballada del grup d’infants i porten vestimenta especial de diumenge, rememorant la funció del traspàs de càrrec que, en origen, tenia el ball. Un dels aspectes que ha quedat invariable del ball és la proclama que fan, el banderer i cordonistes entrants, al final de cada part de la dansa pronunciant la molt coneguda frase : Habitants de la Vila de Manlleu, qui de burro en amunt no celebri la Festa de Sant Antoni pagarà un bót de vi d’Alella. Dic a la una; i es repeteix per un Dic a les dues i Dic a les tres.

El ball del ciri acompleix una funció molt clara: solemnitzar el traspàs de poders, el relleu de càrrecs, en el si d’una determinada organització.

Detalls

Data:
01/21/2018
Hora:
12:00 - 14:30
Esdeveniment Categories:
,

Recinte

Plaça Fra Bernadí
Plaça Fra Bernadí
Manlleu, Osona