La Fundació Festes de Gràcia ha encarregat a LLUÏSOS COBLA un espectacle per a commemorar el bicentenari de les festes de la Vila de Gràcia. L’espectacle, que combina teatre, humor i música, està inspirat en les festes majors dels anys 50 i basat en les músiques del disc de La Trinca titulat Festa Major (1970).

Data d’estrena: 27 – Maig – 2018 (Plaça Vila de Gràcia, Barcelona)

3 ACTORS, 14 MÚSICS I 13 CANÇONS

Recordeu aquelles festes majors de cafè, copa i puro? Els balls a l’envelat, el sermó del capellà a la missa: “Estaria bé que el poble entrés a l’església tot l’any, no només a venerar el patró”, deia aquell dia. La cercavila la presidien les forces vives de la població: el capellà, ja ho hem dit, l’alcalde, vara en mà, i el tricorni de l’oficial de la guàrdia civil. Eren les festes majors de l’orquestra Plateria tocant “Pedro Navaja“, els acudits en castellà i accent català de l’Eugenio, les cuixes a l’aire de les cantants de Janio Marti Orquesta y Coros, la sornegueria de l’Amparo Moreno, i les actuacions de La Trinca. El 1970, els tres de Canet van publicar un disc dedicat a aquest univers col·lectiu, social i integrador:

Festa Major, editat per Edigsa. Totes les cançons del treball han passat a formar part de la nostra banda sonora, especialment una:

Alegria, que és Festa Major.
Alegria, perquè el nostre Sant és el millor.
Alegria, que és Festa Major.
Al matí tenim passada, missa, les sardanes
i havent dinat, migdiada, processó,
concert, castell de focs i ball a l’envelat.

Sabíeu que a youtube hi ha fins i tot un canal amb karaokes de totes aquestes cançons, per poder-hi cantar a sobre? Avui tot aquest món és vintage, a molta gent li agrada recordar- lo, amb el regust agredolç dels temps passats. Sí, agredolç, perquè el passat només torna en les nostres ments. O no!

L’acció se situa en un vell envelat dels anys 50 on tres personatges hereus d’aquells temps ens obriran la porta del passat a través de la música i compartiran amb el públic una història comuna. Tots tres són els néts dels protagonistes d’aquelles festes majors d’abans. Empesos i seduïts per una sonoritat onírica, ens transporten a temps pretèrits. El pany per viatjar quatre dècades enrere s’obre amb tres claus: un tricorni, una vara i un rosari.